3 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FOTOGRAFERAR I JUL

Julafton & julen i allmänhet brukar oftast innebära det så kallade "mysljuset". Det är liksom lite mörkt, man har ett par ljus tända här och där men ingen egentlig lampa eller belysning är igång - vilket gör att fotandet på julafton blir lite klurigare än vanligt. Det är mörkt (men mysigt), vilket gör att kameran kan ha det lite svårt att klura ut vad den ska göra och hur den ska ta bra bilder. Den är ju van vid att du fotar med lamporna igång i taket, eller hur?

Känner ni igen
er när jag tänker GULA/ORANGEA BILDER från alla julaftonar eller MÖRKA BILDER som inte alls är Instagram-vänliga? Well, idag tänkte jag tipsa er om 4 saker man kan tänka på för att ta bättre bilder på julafton!

Två väldigt gamla bilder som jag tog för flera år sedan. Ser ni den gula (!!!) tonen i bilderna? Inte snyggt haha...

3 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU FOTOGRAFERAR I JUL

ANVÄND RÄTT VITBALANS

Dessa två bilder nedan har haft exakt samma ljusförhållande more or less. Skillnaden är att jag ändrat i vitbalansen på min kamera (+ redigerat lite i datorn men i grunden handlar det om den vitbalans jag ställt in på kameran innan jag knäppte en bild). Ser ni skillnaden i färgtonerna? Vitbalans är egentligen namnet för hur kalla/varma bilderna blir i tonen, ungefär som en glödlampa och hur de kan skilja sig i färg.

I dina inställningar på kameran finns det oftast en inställningsruta som heter "Vitbalans" eller "White Balance", denna inställning sitter på olika ställen i olika kameror men om ni inte lyckas lokalisera inställningen är det bara att googla så bör svaret finnas på första sidan. När du väl hittat "Vitbalans" i din kamera är det smidiga valet att välja "Glödlampa" (i bland är det bara en ikon av en lampa). Denna inställning brukar ge väldigt bra färger i bilderna! I bland kan man själv behöva ändra färginställning (då får man välja en siffra mellan 5500-6500 kelvin ungefär). Men om det känns för komplicerat, kör på "Glödlampa" som inställning!

LÅGT BLÄNDARTAL

Det här med bländare kan i bland kännas svårt att få grepp om, för mig själv personligen tog det flera år innan jag fattade innebörden av ordet "Bländare". Och egentligen är det inget ni behöver lära er 100% nu innan julafton. Men på ditt objektiv på kameran brukar det (som exempel) stå 18-55mm F/4-5,6 IS. Det som jag markerat här i fetstil är din lägsta möjliga bländare - i detta fall 4. Det är denna bländare du behöver styra neråt på kameran när du fotar under julafton. Varför? Jo för ju lägre bländaren är ju "större" är fönstret i kameran som släpper in ljuset. Mer än så tänker jag inte säga för då blir man förvirrad och slutar läsa haha. Men ju lägre ju bättre brukar man tänka (OBS*** inte för lågt, läs stycket nedan)! Det är anledningen till varför jag gillar objektiv som heter t.ex. 50mm F/1,4 eller 85mm F/1,8 - just för att de är lägre = mer ljusinsläpp!

OBS! Ju lägre bländare man har ju "mindre" blir skärpans omfång/utrymme i bilden. Så om du till exempel ska fota ett ansikte kanske inte F/1,8 passar bäst för då kommer näsan att vara i fokus (och inte ögonen eller resten av ansiktet). Om du tänkt fota din hund, din moster eller en jultomte är den allra bästa inställningen F/2,8 - då är hela ansiktet i skärpa.

Här ovan ser ni att min kamera är inställd på "Av", det innebär att jag styr bländaren men att kameran hanterar alla andra inställningar (typ). Smidig inställning om man bara vill justera bländaren. Bli inte rädd för bländaren nu, utan testa, träna och testa ännu mer så kommer det resultera i att du känner dig mer säker med din kamera och de bilder du tar!

HÖGRE ISO

ISO är som en version av typ... sminkvärldens highlighter! Haha, ja men faktiskt. Precis som vår hud egentligen inte är ljusare eller har den shimmer från start är det detsamma med de bilder vi tar. Med hjälp av kameravärldens highlighter = ISO kan man ljusa upp bilder. Kruxet med ISO är dock att om man använder ett för högt ISO kan bilderna bli brusigare, så det gäller att "lägga på lagom med highlighter" / använda ett lagom ISO-värde.

ISO-inställningar brukar finnas i "startmenyn" på din display där du ofta kan välja "Maximalt ISO", här bör du med en kamera från 2016 och framåt kunna välja ISO 3000 som max! Har du dock en äldre kamera är nog ISO 800-1000 maximalt för annars börjar bruset synas!

I denna bilden har jag rätt högt ISO (6400), det syns kanske inte så mycket i bildens helhet (till vänster), men när jag zoomar in (som till höger) kan man se på de gråa rören i bilden hur brusigt det egentligen är. Så tänk på att inte använda ett för högt ISO-värde för då kan det bli allt för brusigt!

QUESTIONS?

Som vanligt är det bara att ställa frågor här nedan i kommentarsfältet, jag svarar så fort jag kan! Lycka till nu och se till att träna och testa mycket på julafton för att försöka knäppa den där perfekta bilden för din blogg, Instagram eller fotoboken du bygger ihop.

Kram och god jul! <3

Gillar

Kommentarer

erikssonemeliee
erikssonemeliee,
Jättebra tips, tack snälla 😃
nouw.com/erikssonemeliee
AmandaLandstrom
AmandaLandstrom,
Super bra inlägg! Så bra förklarat och tydligt 😊
nouw.com/amandalandstrom
GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Superbra tips, toppen 😃
nouw.com/gunnarsonsofie