5 SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER DIN FÖRSTA KAMERA

REPOST AV GAMMALT INLÄGG.

VILKEN SKA JAG VÄLJA?

Jag får dagligen så många frågor på jobbet från instegsfotografer om vad för kamera de bör köpa och vilken som är den bästa av de bästa! Det är ju faktiskt en gigantisk djungel av kameror ute i världen med produkter från allt mellan Sony, Fujifilm, Canon osvosvosvosvosv. Jag vet att det är en kaotisk värld att försöka förstå sig på på direkten - min första vecka på jobbet var liksom en "wtf"-upplevelse när jag verkligen (på djupet!!) fick se hur många kameror det egentligen finns att välja mellan.

Jag vill idag tipsa er om 5 saker att tänka på innan man köper sin första/nya kamera.

1. "VAD SKA JAG FOTOGRAFERA?"

Vad har du tänkt fotografera? Är det landskap/stadsbilder? Är det en sport som t.ex. ridning eller boxning? Eller är det modebilder där du behöver beskära mycket? Detta är en viktig del i valet av vilken kamera du ska välja. Jag skulle t.ex. säga att kamerorna från Fujifilm/Olympus passar bra för den personen som gillar att fota "street", lite mer spontana vardagsbilder utomhus då deras kameror är grymma på just denna typ av foto/film men också för att deras kameror är väldigt små i storlek. Jag skulle annars rekommendera Nikon/Canon om man t.ex. fotar mycket ridning eller liknande då det är prisvärda kameror med snabba system som kommer snappa upp de där ögonblicken man vill fånga på bild! Panasonic kan jag varmt rekommendera till den dagliga vloggaren för deras stabilisering är GRYM.

2. "HUR STOR KAMERA VILL JAG HA?"

Här gäller det att i förväg försöka tänka ut vad du kommer göra i framtiden och hur smidig du vill att utrustningen skall vara att ta med sig. En stor och tung Canon-systemkamera (t.ex.) tillsammans med ett gigantiskt allround-objektiv kanske inte är det bästa alternativet om du tänkt åka iväg på en långresa i Asien där du bara har tillgång till en ryggsäck. I detta fall kanske en stark kompaktkamera kanske kan vara av alternativ? Grymma kompaktkameror finns på marknaden idag, så som t.ex. Panasonic LX15 eller Sony RX100 IV. Kvalitén som du får av dessa är verkligen att uppskatta, att något så litet kan prestera så pass bra är grymt! Ett annat alternativ om du fortfarande vill kunna byta objektiv är givetvis en kompakt systemkamera; så som t.ex. Sony A6300 (grym och prisvärd!) eller Panasonic G80 (Jon Olsson har bland andra har recenserat denna, fantastisk vloggkamera!).

3. "JAG VILL HA DEN DYRASTE KAMERAN!

NEJ, det vill du inte. Många kommer in på jobbet ibland och förvånas över att jag rekommenderar en kamera som är så pass billig som den är och säger ofta då att de skulle vilja ha något dyrare för att det betyder att de är bättre. Detta är inte rätt tankesätt. Varför? Jo för kamerorna idag - även de billigare varianterna - är hiskeligt (old school word) bra och levererar bilder som man kan använda både i sin blogg/instagram osv. och ändå ha extremt hög kvalité. Om det är något du skall satsa på är det objektiv - där har du de bästa investeringarna.

4. VILL DU BÅDE FILMA OCH FOTA?

En bra fundering innan du köper en ny kamera är funderingen kring om du tänkt använda kameran för film eller för foto - eller kanske för båda. Det är nämligen i praktik väldigt stora skillnader mellan en fotokamera och en filmkamera, men jag behöver inte gå in på tekniska specifikationer där because that's just boring. I alla fall, om du tänkt att enbart fota behöver du inte leta efter kvalitéer som 4K, benämningen 60fps (för att kunna filma slow-motion) eller inbyggd mikrofoningång - och då kan du även ofta komma ner i pris. Vill du däremot enbart filma behöver du ovanstående kvalitéer för att bl.a. utvecklas inom film så småningom. Om du dock vill ha båda finns dessa alternativ givetvis också - kruxet här är väl att de oftast kanske inte är grymma på filmning utan snarare riktigt bra på filmning. En varm rekommendation i denna kategori är absolut Canon EOS 80D.

5. KÄNN OCH KLÄMM

Detta är så viktigt. Jag kan säga såhär; många fabrikat i dagsläget är så galet lika varandra vad fäller färdigt bildresultat att man i bland inte märker någon skillnad mellan två foton/filmer från två olika kameror. Majoriteten av alla kameror på marknaden är ruggigt bra och därmed handlar det mycket om att man ska känna och klämma sig fram till vilken kamera man tycker känns rätt i handen. Mycket handlar om känsla! Så därmed; Känn och Klämm = Vilket du kan göra i våra butiker på Scandinavian Photo.

ANY QUESTIONS?

Hoppas att detta inlägg känns på något vis hjälpsamt om du sitter och funderar på vilken kamera du vill köpa - jag vet att det är en djungel som sagt men det när man väl hittat rätt kamera kommer allting att flyta på. Men ställ gärna frågor om ni har det genom att kommentera här nedan så svarar jag så fort jag kan. Kram!

Gillar

Kommentarer

Chanapha,

Vilka bra tips! Funderar faktiskt på att köpa en ny kamera 😊

chanapha.se
Emellie_Larsso
Emellie_Larsso,