DETTA ÄR MIN ÄLSKADE KAMERA...

Jag ser mig själv som en entusiastfotograf som verkligen gillar att fotografera (men som dock gillar filmning lite mer hehe). Jag har ända sedan barnsben fotograferat allt från maskrosor till brinnande hus (som sedan publicerats i tidning vilket var weird, läs mer HÄR lol.). Alla de olika kameror jag ägt har gett mig de kunskaper jag har idag, och varit anledningen till varför jag fick det jobbet jag har idag. Jag jobbar ju som säljare på Scandinavian Photo i Jönköping och får nörda kameror dagligen - vilket är grymt kul. Så jag andas kameror/filmkameror dagligen nuförtiden, kan man ju lugnt säga haha. Det blir nästan (bara nästan) för mycket ;-)

I detta inlägg tänkte jag berätta lite mer kring min kamerautrustning som jag använder mig av dagligen och varför jag valt den kamera och de objektiv som jag har idag.

VAD HAR JAG FÖR KAMERA?

I dagsläget äger jag en Canon EOS 6D. En fantastisk systemkamera precis i min smak. Jag köpte denna kamera för ungefär ett år sedan och är fortfarande lika nöjd som jag var första gången jag testade den. Den ger grymma bilder och går att lita på i alla lägen. Vi är som piff och puff, jag och min kamera. Anledningen till varför jag ville ha en Canon 6D var för att den har en så kallad fullformatssensor. En större sensor än de "vanliga" systemkamerorna - vilket gör att bilderna får det där lilla extra enligt mig. Innan denna kamera hade jag en Canon 7D, den har en mindre sensor vilket gör att bilderna inte klarar av mörkt ljus - just på grund av att sensorn är mindre. Det är ju rätt självklart, ju större en lampa är ju mer ljus - ju mindre en lampa är ju mindre ljus. Och LJUS ÄR ALLTID BRA när det kommer till kameror.

Finns det några nackdelar med denna kamera? Ja, några finns det ju alltid. Personligen tycker jag den är lite stor och klumpig - men det är svårt att slippa om man vill hålla kvalitén uppe OCH ha en stor sensor. Sedan har den en väldigt seg autofokus. Jag själv som aldrig fotar snabba motiv (sport/action) behöver inte bra autofokus, därför har jag inte påverkats av detta allt för mycket. Men om man fotar t.ex. sport tycker jag inte att detta kamerahus är det bästa alternativet.

VILKA OBJEKTIV ANVÄNDER JAG?

Jag äger i dagsläget fem stycken olika objektiv där jag använder tre av dom rätt så frekvent. Jag kan väl lista objektiven i favoritordning här nedan så ser ni vilka jag gillar mest/minst och varför!

femte plats kommer mitt Canon 50mm F/1,8. Ett äldre objektiv som jag köpte för 5-6 år sedan för en tusenlapp. Den kan man fortfarande köpa idag för tusenlappen, se HÄR. Jag tycker den är GRYMT prisvärd och ger fantastiska bilder. Men eftersom jag filmar en del och objektivet låter vääääldigt mycket är den mitt minst favoriserade objektiv.

fjärde plats kommer mitt Samyang 35mm (se HÄR). Jag gillar detta objektiv då det är en nice brännvidd (och med det menar jag att "zoomen" på optiken är väldigt smidig och fungerar både för porträtt och landskapsfotografering), samt för att den är skarp som bare den. Dock har den enbart manuell fokusering vilket gör att jag bara kan använda optiken vid filmning och inte vid foto. Därav en fjärde plats.

tredje plats kommer mitt älskade Sigma 85mm F/1,4. Jag har en äldre variant, men den nya modellen hittar ni HÄR. Denna är grym på porträtt, G R Y M. Det enda negativa är att den är rätt stor och klumpig - vilket gör att jag sällan tar med mig den om jag inte vet att det är porträtt jag ska fotografera.

andra plats landar mitt Sigma 24mm F/1,4. Detta objektiv är perfekt för vloggare! Just saying. Men också grymt för stadsfotogarfering/landskapsfotografering och typ maträtter på bord och flatlays. Den äger, punkt slut. Och jag använder riktigt, riktigt ofta i flera olika situationer. Ni kan köpa objektivet HÄR hörrni.

Och trumvirvel............ på första plats har vi mitt BÄSTA Canon 50mm F/1,4. Det är litet, det är skarpt, smidig att ta med sig och ger fantastiska bilder. Jag älskar verkligen detta objektivet. Så, så, så bra och så, så så smidigt att ta med sig då den är liten. Jag har denna optik monterad på kameran 6/7 dagar i veckan och är så nöjd med det. Den fungerar för porträtt, för detaljbilder, för matfotografering och den är P E R F E KT för bloggbilder. Läs mer om optiken HÄR.

Utöver objektiv och mitt kamerahus har jag en liten Canon G7X (kompaktkamera), två stativ och ett dussin väskor. Men det allra viktigaste är ju mitt kamerahus och något objektiv (helst 50mm eller 24mm - båda älskar jag galet mycket). Hoppas ni tycker detta är ett småkul inlägg, kram på er!

Gillar

Kommentarer

sandralunman
sandralunman,
intressant! har funderat på att köpa en g7x, vad tycker du om den?
nouw.com/sandralunman
quassdorf
quassdorf,
Jag älskar min G7X! Så lätt och smidig att använda och ger både bra bilder och bra vloggar (vilket jag tidigare använt den till främst).
nouw.com/quassdorf
Johanna,

Hej, såg att du redigerar Alice Stenlöfs vloggar, tänkte bara höra hur mycket du tar för det? Tycker att de är sjukt bra redigerade<33Kram // http://johannabrege.com

johannabrege.com
sandralunman
sandralunman,
men åh najs! Väger mellan en g7x och en sony5000 just nu.. det är svårt asså!
nouw.com/sandralunman