EN GÅNG FÖR ALLA: WTF ÄR "BLÄNDAREN" FÖR NÅGOT?

Ordet bländare är krångligt på så vis att när man har ett lågt bländartal är bländaren stor... (Wtf?). Och när bländartalet är högt är bländaren liten. VEM valde att bygga objektiv på sånt här vis så att ingen förstår? Trots krångligheten är det viktigt att förstå bländaren då den kan förändra dina bilder något enormt. 

Men oavsett så är det viktigt att veta att ett objektiv som t.ex. heter 50mm F/1,4 har ett "lågt" bländartal = innebär att bländaren är stor (ja, jag vet helt stört att man valt att göra det såhär) = släpper in mer ljus. Ju mer ljus ju bättre. Ett objektiv som heter 18-55mm F/4,5 har ett högt bländartal = liten bländare = släpper in mindre ljus.

1. SO KEEP IN MIND, högt bländartal = liten bländare = mindre ljus och vice versa. Ju mer ljus ju bättre.
2.
GE INTE UPP (jag vet att det är rätt krångligt), men fortsätt läsa because it will be worth it.

VAD ÄR DET SOM BLÄNDAREN EGENTLIGEN GÖR DÅ?

Det är bländaren som får bilden att bli så BRA och ger en extra detaljrikedom i bilden enligt mig. Ser ni den suddiga bakgrunden bakom lilla Alice till vänster här nedanför? Eller att allting förutom cashewnötterna är suddigt i den mittersta bilden? Det är denna skillnad mellan oskärpa och skärpa som styrs av bländaren på kameran = vilket ger en snygg och omtyckt effekt på bilderna. Detta är vad jag vill att DU ska kunna åstadkomma med din kamera!

Ju lägre bländartal ju mer bli bakgrunden suddigare. Ju högre bländartal ju mer skärpa får bilden (så att den suddiga bakgrunden i stället är i fokus).

Här har ni tre bilder där jag ställt in bländaren på lågt bländartal för att få lite mer "dynamisk feeling" i bilden med hjälp av oskärpa i bakgrunden.

JU LÄGRE BLÄNDARTALET ÄR JU TAJTARE BLIR FOKUSEN PÅ BILDEN

Siffrorna som du ska leta efter på din kamera (på lcd-skärmen eller i rutan på ovansidan av kameran) är F/1,4 eller F/1,8 eller F/2,8 när du snurrar på reglaget. Ställ in kameran på "A" eller "Av" (står för Apurture vilket är Bländare på engelska). När dessa siffror F/1,4 eller F/1,8 eller F/2,8 skiftar och ändrar sig har du hittat rätt! Du kan också köra på läget "M" men då behöver du även styra andra "krångliga grejer" så som slutartid och ISO, dessa ska jag försöka förklara i två framtida inlägg också. 

Här nedan är kameran inställd för att enbart justera bländaren, "Av" på en Canon. På en del andra fabrikat heter det antingen samma eller bara "A".

VILKET BLÄNDARTAL SKA MAN HA TILL T.EX. OUTFITBILDER?

- Mitt tips när du fotar outfitbilder eller porträtt är att köra på F/2,8. Denna bländare passar även om du ska fota större produkter så som skor eller större inredningsprodukter (lampor, sidobord m.m.).
- Ska du fota detaljbilder så som cashewnötter (lol), smycken eller andra små inredningsdetaljer kan en lägre bländare vara bättre så som t.ex. F/1,4 eller F/1,8.
- Ska du fota t.ex. din mat på ett bord och vill att alla tallrikar/mattillbehör skall vara i fokus tycker jag bländare F/3,5 eller uppåt passar bäst.

TESTA, TESTA & TESTA! 

Viktigast av allt är nu att du vågar testa dig fram med din kamera och verkligen jobba med bländaren för att få den där bilden med "den häftiga" oskärpan i bakgrunden - vilket är grymt snyggt! Skriv gärna en kommentar nedan ifall ni har någon fråga eller fundering så svarar jag så fort jag kan. Ut och testa bländaren nu, nu, nu. Kram på er!

Gillar

Kommentarer

sofiajarefeldt
sofiajarefeldt,
Såå fina bilder <3
nouw.com/sofiajarefeldt
oliviabystrm
oliviabystrm,
wow vilket bra inlägg! nu blev jag supertaggad till att faktiskt lära mig min dumma kamera, haha! tack!
nouw.com/oliviabystrm
quassdorf
quassdorf,
Åh vad kul att höra! Ja, det är bara att testa dig fram så kommer du till och med kanske börja gilla din kamera haha 😉 Kram!
nouw.com/quassdorf