GUIDE: ATT FOTA I MOTLJUS!

Att fota i motljus är något som jag själv tycker väldigt mycket om. Motljus skapar en väldigt len och fin känsla i bilden - vilket jag gillar. Se på bilderna nedan, det blir som en "drömmig" effekt på det hela med en liten klick ljus någonstans i bilden som gör bilden 10x så mycket bättre!

Det bästa motljuset får du vid skymning, stunden innan solen går ner! Solljuset är mjukare och skapar inte så ”hårda” skuggor i en persons ansikte när solen är på väg ner. Sen blir det även en väldigt fin ljusklick som tränger sig in i varje bild du tar. Om du fotar mitt på dagen men ändå vill fotografera ett motljus rekommenderar jag att du ställer dig framför ett träd/en buske där solen "täcks" lite - på så vis år du en mjukare finish. 

VILKET FILFORMAT?

Fota gärna alltid i bildformatet RAW så att du kan dra i inställningarna i efterhand i t.ex. Photoshop. Motljusbilder kan nämligen bli lite platta/kontrastlösa annars och det vill man gärna justera i efterhand, so please; SHOOT RAW. Om man fotograferar i JPEG kan det snabbt bli väldigt brusigt när du försöker justera bilden.

Använd en så stor bländare som möjligt i den situation du befinner dig i. Ju större bländaren är ju ”mjukare” blir motljuset. (Om du vill lära dig bländaren kan du läsa detta inlägg!). Därmed krävs det även att man har ett ljusstarkt objektiv om man tänkt fotografera i motljus. Annars blir det i stället en ljusklick med armar (format som en sol), och det man vill uppnå är i i stället en diskret ljusklick - vilket du får med en stor bländare :) Här nedan i mitten ser ni en bild där jag har en lite för liten bländare, jag vill ju att ljuset ska vara mjukt och utan utspretande ”armar”. Jag rekommenderar att man ställer sin optik mellan bländare F/1,8 och F/2,8.

Träna, testa och träna! Det är det jag rekommenderar allra mest. Gå ut och testa - och passa särskilt på nu när solen skiner varje dag. Övning ger färdighet.

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Jättegrymma tips, tycker det är så fint med såna bilder! 😃
nouw.com/emmaengstrom