ISO-INSTÄLLNINGEN & DESS MAGISKA KRAFTER

Vad f*n är ISO? Denna fråga ställde jag mig själv om och om igen under starten av mitt fotograferande. ISO:t och vad den egentligen gjorde (samt bländare och slutartid) var något som aldrig riktigt ville fastna i min hjärna. Att lära sig bländaren var dock allra svårast (se gärna DETTA inlägg där jag förklarar vad bländaren är) men ISO:t tog ändå sin inlärningstid! Och ISO-inställningen i min kamera är något jag använder dagligen just på grund av att vi bor i Sverige och att det alltid är mörkt utanför fönstret.

VAD GÖR ISO?

ISO-inställningen på kameran styr lite över hur känslig din kamera ska vara för ljus - ju högre ISO-talet är ju mer ljuskänslig är den = bilden blir ljusare. - brusigare. Därför är ISO-talet lite av en balansgång där man måste hitta en punkt där man skapar mer ljus till bilden utan att göra den allt för brusig. För vem gillar brusiga bilder? ISO:t justerar du alltså när det inte finns tillräckligt med ljus och du behöver skapa "låtsas-ljus" i bilden - då ökar du ISO:t men inte för mycket!

Här nedan är ett exemplar där jag tagit en bild med för låg ISO så att bilden blir alldeles för mörk. I mitten är det en bild med lagom ISO där det är bra ljus och inte för brusigt. Och den i den sisita bilden har jag dragit på rejält med ISO (typ 10 000 ISO) = vilket gör det brusigt!

VILKA ISO-TAL SKA MAN ANVÄNDA?

Inställningen "ISO 100" (lägsta ISO-talet som går att använda) är något man helst vill ha i alla lägen då det inte blir något brus vid denna inställning, dock kräver det att man fotar ute i dagsljus eller i studio då det måste finnas ett bra och starkt ljus runt om dig och det du ska fotografera. Om man då t.ex. sitter i en restaurang i mörkt mysljus behöver man dra upp ISO:t då ljuset inte är tillräckligt och omgivningen för mörk. I en restaurang skulle jag kanske jobba på ISO 1000-1500 om inte lite högre.

OBS! Nyare kameror är bättre på ISO än vad äldre kameror är, så om du har en gammal kamera bör du inte gå över ISO 1500. Har du dock en nyare kamera bör du kunna jobba på ISO 2500-3000 utan problem.

VART FINNS INSTÄLLNINGEN?

ISO-inställningen sitter på lite olika ställen för olika kameror - kika gärna i din manual efter vart ISO-inställningen finns placerad just i din kamera. Oftast väljer man inställningen "ISO" för att sedan justera ISO:t från 100 upp till ja, jättemycket (skiljer sig från olika kameror) haha med hjälp av en inställningsratt. Du kan även sätta ISO i ett "max-läge" - det innebär att ISO:n justeras automatiskt upp till sin maxgräns som du själv har satt. Detta brukar jag ha när jag inte orkar tänka på ISO:talet och behöver fota lite snabbt. Då sätter jag ofta ISO 800 som max.

TESTA, TESTA, TESTA!

Testa inställningen på din kamera så snart du har möjlighet. Om du har kameran i närheten just nu när du läser detta, testa då denna inställning! Lär du dig ISO-inställningens funktion kommer det underlätta ditt fotograferande något enormt.  Det handlar om att testa, testa och testa - tillslut får man kläm på det hela. Bästa sättet är alltid att våga testa och träna - var inte rädd för ISO:t, embrace it! 

Kommentera nedan ifall du har någon fråga eller fundering, jag svarar så fort jag kan givetvis! Kram på er, I believe in you!

Gillar

Kommentarer

AyumuSWE
AyumuSWE,

Super bra förklarat. 😊

nouw.com/ayumuswe
Vägentillfriheten
Vägentillfriheten,

Så himla bra inlägg! Nu lärde jag mig något nytt , tack för det 😃

nouw.com/vägentillfriheten