VAD ÄR ”4K”?

Idag tänkte jag förklara ordet ”4K”. Det har blivit ett ord som blivit mer populärt den senaste tiden och som många (i alla fall på mitt jobb) ställer frågor om. Vad är det? Varför är det bra? Måste man ha det?

FYRA K

4K är benämningen på en upplösning på video; precis som FULL HD/1080p eller 720p (som man ofta väljer mellan när man kollar filmer på Youtube). Detta är alltså en videoupplösning som är högre/(bättre) - fyra gånger bättre.

I dagsläget börjar det byggas in mer och mer 4K-möjligheter i både kameror och mobiler. Därför har ordet blivit mer och mer populärt i den elektroniska världen och börjat synas mer i reklamer online och på tv:n. Att ha 4K inbyggt i t.ex. sin kamera brukar vara ett säljargument för många kameraförsäljare - därför vill jag idag försöka förklara ordet och berätta om för- och nackdelar.

MEN ÄR DET NÖDVÄNDIGT?

Svaret på den frågan är; det beror på vilken sorts fotograf/filmare du är. Som ett svar på så många andra frågor gäller detta svaret även i denna frågan.

Fördelar? Hög upplösning och kvalitét vilket många företag uppskattar ifall du ska leverera en film. Färgåtergivningen blir även bättre med 4K - vilket många professionella filmare föredrar!

Nackdelar? 4K kan bara visas på 4K-kompatibla skärmar. Om du inte har en 4K-kompatibel skärm, dator eller tv kommer du inte kunna se filmerna du skapat då det hackar så pass mycket när du försöker kolla på dem.

SLUTSATS

Personligen hade jag valt en 4K-kamera - men detta är på grund av att jag har ett företag som bedriver filmproduktion och därmed vill jag kunna leverera material i högsta möjliga kvalité. Som privatperson hade jag förmodligen INTE valt en 4K-kamera då vi inte har 4K-kompatibla skärmar eller TV-apparater hemma. Dock ska man i åtanke att 4K förmodligen kommer vara standardformatet om ett par år - därmed kanske man ska överväga att köpa en 4K-kamera i förebyggande syfte. Kram på er!

Gillar

Kommentarer